• In Memoriam

  Henk Jan van Zadelhoff

  Levend in onze herinnering: als speler, trainer, voorzitter, teamleider, scheidsrechter & erelid

  Download als PDF

  Afgelopen week kregen wij het droevige bericht dat Henk Jan van Zadelhoff op 21 januari 2024, op veel te vroege leeftijd, is overleden. Henk Jan was erelid van onze voetvalvereniging D.O.B. uit Nigtevecht. We wensen Erica, zijn dochters Tessa en Jade en de rest van zijn familie en vrienden alle sterkte en kracht toe. 

  Henk Jan was jarenlang lid en al vanaf zijn zevende was hij op onze club actief. Natuurlijk eerst als jeugdspeler, maar naast voetballer zijn er weinig activiteiten rondom de club waar hij zich niet mee bezig heeft gehouden. Onder meer teamleider, trainer en coach. En al op relatief jonge leeftijd voorzitter, waar hij in 1995 de hamer overnam van Jan de Ridder. Met zijn karakteristieke energie en aanstekelijke lach wist hij veel clubleden enthousiast te krijgen om onze geliefde club te ondersteunen.

  Zijn eigen enthousiaste inzet liet zich al op jonge leeftijd zien. Zo staat zijn handtekening op de presentielijst van de ledenvergadering van 1982. Hij was toen 16 jaar. Hij is al die jaren een op en top clubman gebleven! 

  Henk Jan voetbalde ook later bij de senioren in het tweede en nog in het vierde. Het was misschien geen topspeler, maar wel betrouwbaar in het veld. Net zo betrouwbaar zoals hij later als scheidsrechter zou opereren. We herinneren hem als altijd vrolijk en positief ingesteld. Zo was hij ook als trainer en coach van diverse jeugdteams. Zijn foto staat in die verschillende rollen op veel elftalfoto’s.

  Maar als je Henk Jan zegt, zeg je ook kaarten. Zwikken of klaverjassen, dat gaf hem ook plezier. Vooral hoorbaar met een bulderende lach. Verklaren met welke slag hij nu weer een potje had gewonnen. Handen schuddend met ‘zijn maat aan de overkant’. Hij heeft menig kaartje gelegd. En ook de traditionele klaverjas marathons georganiseerd en aan elkaar gepraat, samen met Peter Otten.

  Als voorzitter was Henk Jan organisatorisch goed in alles. Hij zorgde met de rest van het bestuur dat alles in goede banen liep. Zo heeft hij zeker een beslissende rol gespeeld in het realiseren van de nieuwbouw van het huidige clubgebouw. Maar ook werden in die periode verschillende commissies opgericht om een en ander beter te laten lopen. Zo run je een vereniging samen, met vele handen. In 2001 nam Arie Vonk het voorzitterschap over, maar vanzelfsprekend bleef Henk Jan zich actief inzetten voor de vereniging.

  Hij was een goede sponsor van D.O.B., op vele manieren, ook met zijn eigen adviesbedrijf.

  Als verenigingsscheidsrechter was Henk Jan altijd rechtvaardig en consequent. Maar er is ook een anekdote bekend waarbij hij te zacht floot omdat hij twijfelde of hij wel of niet moest fluiten. De tegenpartij stopte, en toen maakte D.O.B. toch een doelpunt. Die telde uiteraard wel mee. Daar is achteraf met elkaar veel lol om geweest, want zoiets was nog nooit voorgekomen.

  De laatste jaren heeft Henk Jan samen met Ed Lampe en Rob van Nood een elftal gecoacht. Daar zijn echt successen mee behaald, met het mooiste hoogtepunt de finale om de KNVB-beker. Alle betrokkenen kijken daar met plezier op terug. Henk Jan was op de achtergrond de bepalende kracht.

  We zullen Henk Jan blijvend herinneren om wie hij was. Als mens, maar zeker ook als verenigingsman. De club drijft op veel vrijwilligers, maar iemand als zoals hij is cruciaal voor een kleine vereniging. Met recht een waar erelid. We zullen hem enorm missen, maar nooit vergeten.

  Namens het bestuur en alle (oud)leden van v.v. DOB